Gokverslaving

Gokverslaving is een ernstig probleem dat zich uit in de dwang te moeten gokken. De term pathologisch gokken wordt eveneens gebruikt en duidt erop dat gokverslaving wel degelijk een ziekte is, met verschillende symptomen, oorzaken en behandelingen. Kansspelen worden veel gespeeld in Nederland, en de cijfers over het aantal gokverslaafden in Nederland lopen uiteen. In 2005 meldde het Centrum voor Verslavingsonderzoek dat er in Nederland ongeveer 40.000 gokverslaafden zijn en ongeveer het dubbel aantal risicospelers. Andere onderzoeken leggen het aantal gokverslaafden ergens tussen de 70.000 en de 115.000, naargelang de manier waarop het onderzoek werd uitgevoerd.

"Er zijn veel verschillende kansspelen waar je verslaafd aan kan raken"
“Er zijn veel verschillende kansspelen waar je verslaafd aan kan raken”

Verminderen van het aantal gokverslaafden

Duidelijk is in ieder geval dat het om een groot aantal mensen gaat die een probleem hebben met gokken. De overheid speelt dan ook een belangrijke rol in het vermijden van gokverslaving en probeert met nieuwe reguleringen het aantal gokverslaafden te doen dalen.

Anders dan sommigen zullen beweren, is gokverslaving geen probleem van de laatste paar decennia, of zelfs van de afgelopen eeuw. Reeds in de negentiende eeuw zijn er opmerkelijke voorbeelden te vinden van goed gedocumenteerde gokverslaving. De Russische schrijver Fjodor Dostojeski (1821-1881) is wellicht één van de meest bekende (en beruchte) gokkers van de geschiedenis en zijn boek De Speler geeft inzicht in de geest van iemand die zijn hele fortuin verliest aan de roulette.

Symptomen van gokverslaving

De symptomen van gokverslaving kunnen zeer gevarieerd zijn, waardoor het soms moeilijk is een gokker te identificeren als een verslaafde. Een preoccupatie met gokken is één van de meest voorkomende symptomen. De gokker kan dan nauwelijks aan wat anders denken dan aan het spel. Zoals met veel andere verslavingen, kunnen ook afkickverschijnselen aanduiden dat iemand gokverslaafd is of van zijn verslaving probeert af te komen. Rusteloosheid en prikkelbaarheid zijn typisch voor verslaafden die een tijd niet hebben kunnen gokken.

Een ander symptoom is dat de gokker steeds hogere bedragen wil inzetten. Hij moet steeds grotere risico’s nemen om dezelfde bevrediging te kunnen voelen. Ook zal een gokker vaak zijn toevlucht zoeken tot de criminaliteit om zijn groeiende gokkersdrang te kunnen blijven betalen. Diefstal en fraude komen vaak voor bij gokverslaafden, en leiden uiteindelijk alleen maar tot ergere problemen.

Meest verslavende kansspelen

Enkele van de meest verslavende kansspelen zijn roulette, poker en fruitautomaten. Roulette en fruitautomaten zijn beide eenvoudige spellen en vertonen een gelijkaardig patroon, waarbij de speler met een kleine inzet meteen heel veel geld kan winnen. Die hoop spreekt veel gokkers aan, want ze hoeven maar één keer te winnen om al hun verliezen goed te maken. De drang om nog één spelletje meer te spelen is dan enorm groot.

Poker is een immens populair spel, zeker op het internet, en de ingewikkelde aard van het spel, zoals bijvoorbeeld het lezen van de kaarten van tegenstanders, zorgt ervoor dat mensen echt kunnen worden meegesleept in het spel.

Hulp bij gokverslaving

Er zijn gelukkig veel instanties die hulp kunnen bieden aan gokverslaafden. Het probleem is echter wel dat iemand eerst zelf moet herkennen dat hij/zij een probleem heeft. Bij gokverslaafden duurt dit vaak lang en zijn de problemen al heel groot voordat iemand aanklopt voor hulp. Net als bij andere verslavingen is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Op internet kan dit tegenwoordig ook anoniem. Dit kan bijvoorbeeld op een site als Jellinek of via de Stichting Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers.