Legalisering online gokken

Zoals je op onze site waarschijnlijk al hebt kunnen lezen is gokken om geld op internet nog altijd niet volledig legaal in Nederland. Honderdduizenden landgenoten hebben al eens online gegokt bij één van de vele buitenlandse goksites, maar feit blijft dat het bij de Wet niet is toegestaan. De online aanbieders hebben namelijk geen vergunning of licentie in Nederland en volgens de huidige Wet op de Kansspelen mogen ze dan ook hun diensten niet aanbieden aan Nederlanders. Het enige wat je als Nederlander dus kunt doen momenteel is gratis kansspelen spelen online. Ook leuk, maar lang niet zo spannend. En velen houden zich dan ook niet aan dit advies.

Online gokken bijna legaal

"Online gokken lijkt eindelijk legaal te worden in Nederland"
“Online gokken lijkt eindelijk legaal te worden in Nederland”

Dat er nu na ruim 15 jaar eindelijk iets gaat gebeuren om bijna een miljoen Nederlanders de mogelijkheid te geven om legaal online te gokken is dan ook niet vreemd. Hoogstwaarschijnlijk gaat het zelfs om een markt van meerdere miljoenen aangezien een legale online kansspelmarkt reclame mag maken en veel meer mensen kan bereiken dan de huidige illegale goksites.

De huidige Wet op de Kansspelen zal worden aangepast zodat ook andere bedrijven kans maken op een vergunning voor het aanbieden van kansspelen. En dit gaat dan voornamelijk om online kansspelen. Ieder bedrijf dat voldoet aan bepaalde voorwaarden maakt in het nieuwe voorstel kans op een vergunning voor het aanbieden van kansspelen op afstand. Met andere woorden, deze bedrijven mogen dan online gokspellen aanbieden via een goksite.

Illegale goksites buitensluiten

De huidige aanbieders van online kansspelen zijn allen illegaal. Om in de toekomst kans te maken op een vergunning is ze door de Kansspelautoriteit vertelt dat ze de komende tijd zich niet mogen richten op Nederlanders. Ze mogen dus geen nl-domein hanteren en ook geen Nederlandse site aanbieden. Alleen door te voldoen aan deze voorwaarden behouden ze een kans om in de toekomst een legale aanbieder van online kansspelen in Nederland te worden. Veel goksites hebben besloten te voldoen aan deze voorwaarden. Het is dus duidelijk dat er veel bedrijven zijn die wel mogelijkheden zien in de Nederlandse gokmarkt. Toch zijn er ook veel goksites die zich niet aantrekken van het beleid van de Kansspelautoriteit. Zij blijven gewoon hun online kansspelen aanbieden vanuit hun belastingparadijs en zien wel wat er in de toekomst gebeurt.

De kans bestaat dat deze illegale goksites in de nabije toekomst kunnen worden geblokkeerd. Het zou voor het eerst zijn in Nederland dat sites geblokkeerd worden, maar als de nieuwe Wet op de Kansspelen wordt ingevoerd is de mogelijkheid opgenomen dat de KSA illegale goksites kan blokkeren. Dit is een vrij ingrijpend middel en past niet erg bij een liberaal land als Nederland. Toch wordt het gezien als de enige mogelijkheid om illegale goksites te weren. Hoe de Tweede Kamer op dit voorstel zal reageren is echter nog maar de vraag. Want hoe zit het met de vrije handel tussen EU-landen, de vrijheid van meningsuiting en wie zegt dat het wel een effectief middel is.

Legalisering online gokken vanaf 2015

Voordat alles bij de Wet is geregeld zijn we alweer een heel aantal maanden verder. De verwachting is namelijk dat pas in 2015 de eerste vergunningen voor online gokken zullen worden uitgereikt. Tot die tijd is het dus afwachten voor iedereen die graag online wil gokken.

Voor meer info op het gebied van de legalisering van online gokken verwijzen we graag naar onze collega’s van legaalgokken.info. Hier kun je het laatste nieuws vinden op het gebied van legaal online gokken in Nederland.